Zhuguang Elementary School Renovation & Extension Competition

Zhuguang Elementary School Renovation & Extension Competition

Shenzhen, China
  • Type: Education
  • Status: Invited Competition
  • Year: 2015
  • Client: Nanshan District Government Office
  • Site Area: 19 264 sqm
  • GFA: 26 027 sqm
  • In collaboration with: Beijing Landmark Architecture Company Ltd.

Our proposal for the Zhuguang Elementary school has the ambition to take one step beyond the classic educational facility design and into a concept where students are encouraged to interact and socialize both inside- the academic environment and outside- the social environment.

Classic educational facility separates and isolates the diverse functions between administration, staff, teacher-curriculum, classrooms and other pedagogic facilities. Such de-grouping detaches the ultimate purpose of a school: the transmission of knowledge, teaching critical and analytical assessments and fostering creative thinking and “action”.

We believe in generating a new model of school assemblage whereby a compactly layered interactive program would encourage and foster interactions and socialization. Our project intends to weave a closer and more integrated relationship between diverse components: pedagogy, users, program, building, site, and landscape, thereby creating an integral environment, figuratively and literally.

Design Strategy:

The Zhuguang Elementary school’s refurbishment and Extension is an exercise in strategic interface.

  • Synergy: spatial collaboration of old and new.
  • Heart of the new school: creating a strong identifiable multi-level protected outdoor student social space.
  • Interactive Hubs: Creating opportunities for social interactions outside of classrooms.
  • Clear Hierarchy: Coherent classroom organization by type and by levels.
  • Flexibility: to allow for changes in classroom function and adaptability.

Related Projects:

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!